miercuri, 9 mai 2012

9 Mai--Evenimente importante

Pe 9 mai este Ziua Europei, însă nu mulţi sunt cei care cunosc semnificaţia acestei zile. Pe scurt, în 1950 a avut loc evenimentul care marchează primul pas în direcţia formării Uniunii Europene de astăzi.
În această zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, aflat în faţa presei, a citit o declaraţie prin care chema statele europene - Franţa şi Germania, cu precădere - să îşi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel. Declaraţia a fost făcută în Paris, pe fondul ameninţării izbucnirii unui al
treilea război mondial şi marchează piatra de temelie a unei federaţii europene.
Importanţa zilei de 9 mai rezidă şi din faptul că apelul de a crea o instituţie europeană supranaţională pentru gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului (baza întregii puteri militare de la ora respectivă) se adresa unor state aflate într-un lung conflict soldat cu pagube materiale uriaşe.

35 de ani mai târziu, pe 9 mai 1985, liderii UE aflaţi la summitul de la Milano au decis ca pe această dată să fie sărbătorită Ziua Europei.


Astăzi, aderarea la Uniunea Europeană este o alegere democratică pe care fiecare ţară o poate face, iar aceasta trebuie să fie însoţită de însuşirea valorilor fundamentale de pace şi solidaritate. Uniunea Europeană este la ora actuală un parteneriat economic şi politic unic în lume, care reuneşte 27 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul. 
De-a lungul anilor, ambiţiile Uniunii s-au lărgit: se urmăreşte construirea unei Europe care respectă libertatea şi identitatea tuturor naţiunilor care intră în alcătuirea sa.

***
Un alt eveniment important ce a avut loc pe această data este Proclamarea  Independenţei României,despre care de altfel nu se prea ştie,pe de o parte pentru că această dată este pusă în umbră de marea sărbătoare a Comunităţii Europene dar şi pentru că nu prea ne ştim istoria,nu o promovăm şi nu o sărbătorim.
La 9 mai 2012 se împlinesc 135 de ani de când România şi-a câştigat Independenţa. Proclamarea independenţei de stat şi consfinţirea ei prin purtarea războiului din 1877- 1878, au înscris un moment culminant spre spirala dezvoltarii României.
În urmă cu 135 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
Astfel, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara, în Parlament, că suntem “în stare de rezbel”, că suntem “dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
Adunarea Deputaţilor votează o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act ca “rezbelul între România şi Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.
Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smardan, Vidin. Câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi, independenţa ţării avea să reprezinte un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.
Independenţa s-a produs după aproape cinci secole de luptă împotriva dominaţiei otomane, după rezistenţa opusă celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul Ţărilor Române, după revoluţiile din 1821 şi 1848 şi după unirea Moldovei cu Muntenia în anul 1859.


Sper ca prin această scurtă prezentare a celor două evenimente am trezit măcar puţin interesul,dacă nu pentru istoria Europei cel puţin pentru istoria naţională.


P.S.:Nu am destul timp liber pentru a scrie despre fiecare mare sărbătoare naţională sau internaţională dar atunci când mai iau contact cu mediul virtual încerc să îi pun şi pe alţii în actualitate cu evenimentele despre care ştiu şi eu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu